...mutta ei se pahaa tekisi lahjallisillekaan.

Pessi kävi viikonloppuna Heituinlahdessa mejäilemässä pitkästä aikaa. Koiran edellinen koe oli viime vuonna ja ohjaajan kaksi vuotta sitten. Harjoittelukin oli pääasiallisesti jäänyt pelkkiin käytännön jäljestyssuorituksiin, ja se kyllä näkyi. Pessihän oli edellisen viikon tosiaan villisikajahdissa Virossa.

Lauantaina tuhrattiin jälkiä uskomattomat seitsemän tuntia, kun pariksi sattui rauhallisenpuoleinen jäljentekijä. Illalla jalat olivatkin sen tuntuiset, että kävelty on. Sunnuntaina arvonta taas suosi - kaikkia muita paitsi minua. Koiralle ryhmän toiseksi viimeinen eli viides jälki ja opastettavaksi viimeinen. Luvassa oli siis runsaasti odottelua aamun laukauksensietotestin jälkeen. Paukkutesti meni odotetun varmasti.

Jäljestämään päästiin vihdoin ja viimein kello 14.40, ja jäljen ikä oli 27 tuntia 11 minuuttia. Yllättäen olin taas yli tuntia liian aikaisin metsässä odottelemassa... Tuomarina toimi Kati Huovila, ja koeselostus kuuluu seuraavasti:

"Näytetty, haisteltu, ohjattu lähtö. Pessi jäljestää jarrutetusti alun ja puolet matkasta sopivaa kävelyvauhtia. Vainuna käytössä pääosin maavainu. Kaikki makaukset pysähtyen, haistellen. Voisi pysähtyä hieman pidemmäksi aikaa. Kulmat: katko I-kulmalla, veren lopusta suurenevin lenkein ulkokautta ja lopuksi ihmisjälkien vierestä. II yli ja ulkokautta. III tarkasti. III-osuuden alussa alarinteessä pyörimistä sorkan jäljissä. Kehotukset eivät auttaneet, kun Pessi ylitti jäljen useasti, hukka. Kaadolle takaa, sorkkaa kantoi. Harmittava hukka."

Hirvet siis pilasivat meidän ykkösen. Tuloksena VOI2 ja 36 pistettä. Koira kyllä käyttäytyi koko jäljen ajan varsin omituisesti. Ensinnäkin tuo "sopiva kävelyvauhti" ei ollenkaan kuulosta Pessiltä, joka yleensä kiskoo kuin höyryjuna. Jälkiliina roikkuikin monesti löysällä ja tuntui, että koira on lähtenyt sunnuntaikävelylle. Katkokulmalla meinasi jo loppua usko, kun koira kaarsi koko ajan oikealle, vaikka tiesinhän minä kulman suuntautuvan vasemmalle. Lopulta se sattui tarpeeksi lähelle jäljentekijöiden jälkiä, ja matka pääsi jatkumaan. Makauksille koira tosiaan saisi pysähtyä "hieman pidemmäksi aikaa". Juuri kun ehdin siirtää jalat vierekkäin, koira jatkoi matkaa. Näihin on nyt pakko alkaa kiinnittää huomiota. Hirvenjäljissä pyörittiin kovin kauan, muutaman kerran jälki ylittäenkin. Jostain syystä Pessi ei kuitenkaan saanut jäljestä kiinni, vaan tuomari joutui palauttamaan koiran jäljille. Siitä siis hukka ja palkintosijan lasku.

Kakkostulos on suoritukseen nähden ihan oikea tulos, sillä niin paljon koiralla oli jäljellä vaikeuksia. Ihmetyttää kulmilla pyöriminen. Eivät ne ennen ole tuottaneet tuollaisia ongelmia. Lisäksi Pessi käveli metrin päästä kaadosta ohi. Onneksi ei mennyt pitkälle. Tyytyväinen sen sijaan olen kaatokäyttäytymiseen. Pessi nuoli oma-aloitteisesti sorkkaa ja myös leikki sorkalla kanssani. Itse asiassa tuo koeselostuksessa mainittu sorkan kantaminen ei tapahtunut kokeen aikana vaan sen jälkeen.

Nyt otetaan kulmat ja makaukset tehotreenit, jos vaikka seuraavassa kokeessa suoritus palaisi koiran omalle tasolle.