Eilen oli agitreeneissä rataharjoitukset. Kahdella erilaisella radalla oli paljon slalom-hypytystä, A, putkia, kepit ja muuri. Pessin meno oli ihanan iloista, ja se jaksoi koko treenin ajan, vaikka harjoitukset kestivätkin yli 1½ tuntia. Todennäköisesti jaksamiseen vaikutti koiran laittaminen odotusajoiksi autoon, joten jatkossa se saa aina odotella kontissa. Lopuksi treenattiin vielä ihan erikseen rengasta ja keinua. Rengas meni hienosti myös viereltä ohjaten ja eteen lähettäen. Keinulta Pessi tuli jostain syystä pari kertaa puolesta välistä alas (tuota ei ole ikinä aiemmin tehnyt) mutta pääasiallisesti suoritti senkin hyvin. Civilin kanssa ohjelmassa oli leikkimistä häiriökoirien lähellä. Hyvin sujui!

Yhtenä päivänä lenkillä Civil käväisi uimassa: yritti hypätä ojan yli mutta arvioi etäisyyden hieman väärin ja päätyi ojan pohjalle. Sitkeästi se kiipesi ojasta tielle ja näytti hetken aikaa vähän järkyttyneeltä, mutta ravistelun jälkeen matka jatkui taas iloisesti. Eipä tuo vettä tunnu ainakaan pelkäävän: kaikissa lammikoissa pitää käydä litsuttelemassa.

Civil tuntuu olevan ainakin toistaiseksi aika hiljainen koira. Vinkuminen (jota esitettiin aluksi aina kun oli nälkä, jano, väsy, hätä, kylmä, kuuma tai muuten vain inhottavaa) on vähentynyt ihan olemattomiin. Haukkua kuuluu vain leikkiessä. Ilmeisesti Pessi toimii hyvänä mallina. Pessistä otetaan muutenkin mallia kaikissa asioissa. Esimerkiksi eteisessä pojat osaavat nätisti vierekkäin istuen odottaa, että ulkoiluttaja saa kengät jalkaan ja antaa luvan ulos siirtymiseen. Myös hihnakävely sujuu todella hienosti (oliko tätä joku opettanut?), eikä muissakaan arkielämään liittyvissä asioissa ole mitään ongelmia. Automatkatkin kuluvat nukkuen.