Civil jaksaa hämmästyttää minua vähän väliä. Taas tänään sain huomata, miten nopeasti se oppii ja miten taitavasti se ketjuttaa asioita.

Aloitetaan kuitenkin aiemmasta tapauksesta. Meillä koirat eivät saa notkua ruokapöydän luona, kun ihmiset syövät. Minusta vain on mukavampi syödä, kun kukaan ei kuolaa vieressä. Pessi tietää tämän jo varsin hyvin, eikä sitä oikeastaan enää edes näy missään, kun me syömme. Civilin paikka ruokailun aikana on sellainen oranssi koirankoppa. Kun on nätisti kopassa, saa aina silloin tällöin namia. Mielestäni ihan loogista. Kaiken järjen mukaan koiran tulisi oppia pysyttelemään kopassa makupalojen toivossa. Sain kuitenkin havaita, että palkkaamisväliä ei kannata harventaa turhan nopeasti... Eräänä päivänä namia ei kuulunut riittävän nopeasti ja Civil kävi yhden, korostan siis YHDEN, kerran pyörähtämässä pöydän vieressä, vinkaisi ja kipaisi takaisin koppaansa. Nyt tuleekin se virhe: minä fiksuna tyttönä ajattelin, että "tosi hyvä, se meni takaisin koppaan" ja nakkasin sille namin. Väärin! Koira ei suinkaan oppinut, että koppaan kannattaa mennä ja siellä kannattaa olla, vaan sen mielestä palkka tuli siitä, että vinkuu pöydän vieressä. Nyt se käy vähintään kerran joka ruokailun aikana kokeilemassa, josko tällä kertaa saisi pyörähdyksellä namia.

Tänään sitten harjoiteltiin oikeaa istumistekniikkaa käsiavusteisesti. Nopea ja innokas koira kun on kyseessä, se herkästi ehtii tarjota jo monenlaista toimintaa ennen oikeaa asentoa. Onnistuin siis tänään opettamaan sille, että "istu" tarkoittaa mammaa vasten hyppäämistä, nyrkin hammastelua ja SITTEN pepun maahanlaittoa. Just... Se siis sai yhden kerran namin tuolla toiminnalla (no kyllähän se pitää palkita, kun se istui) ja tarjosi sitä sitten jatkossa koko ajan. Nämä alkurituaalit sain kyllä omaa toimintaa nopeuttamalla häivytettyä pois, mutta kyllä sitä osaa välillä tuntea itsensä tyhmäksi. Sainpahan taas havaita, että tuo ketjuttaa asioita paljon pidemmälle kuin Pessi.

Tänään oli siis hyvä päivä. En tiedä, oppiko koira mitään uutta, mutta minä ainakin opin: palkan pitää tulla heti alusta asti vain ja ainoastaan täysin oikeasta suorituksesta! Nyt lenkille katuvalojen loisteeseen.